Hoe beheer ik al die wachtwoorden ?

Heb jij ook moeite om die vele gebruikersnamen en wachtwoorden te kunnen onthouden ?

Dan heb jij een wachtwoordbeheerder nodig. Een wachtwoordbeheerder (in het Engels: password manager) is de enige manier om unieke, moeilijk te gissen aanloggegevens op te roepen voor elke internetsite waar je moet aanloggen.

Goede wachtwoordbeheerders bestaan in betaalde en in gratis uitvoeringen, draaien op Windows, Apple en Android, en zijn al dan niet beschikbaar in het nederlands.

Je begint met een wachtwoordapp of een browserextensie te downloaden en installeren en te registreren. Elke keer dat je ergens nieuw aanlogt vraagt de app of extensie om jouw gegevens op te slaan en, indien je hierin instemt, doet zij dat in een wachtwoordenbestand dat beschermd wordt door 256-bit versleuteling, op dit moment de beste die er is.
Wanneer een site waar jij weer wil aanloggen dan jouw gegevens vraagt, open jij dat wachtwoordenbestand met een decryptiesleutel die jij alleen kent (jouw "masterwachtwoord"). Je hoeft zodoende nog maar één wachtwoord te onthouden.
Die app of browserextensie doet vervolgens al het werk voor je : wanneer dat gevraagd wordt door de site waar jij weer wil aanloggen kan zij automatisch jouw gebruikersnaam en wachtwoord invullen.

De ene wachtwoordbeheerder is makkelijker te gebruiken of biedt meer diensten aan dan een andere maar alle bieden een vergelijkbare ervaring met als belangrijkste mogelijkheden (géén verplichting):

1.) een generator die, zo jij wil, voor jou een uniek wachtwoord samenstelt bestaande uit een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen ;
2.) veilig delen van wachtwoorden met contacten die je vertrouwt ;
3.) invullen van formulieren, met inbegrip van de optie om automatisch gegevens van betaalkaarten te delen ;
4.) beveiligde notities ;
5.) synchronisatie van het wachtwoordenbestand met jouw andere toestellen via de cloud of een lokale server.

Interessant zijn wachtwoordbeheerders die synchroniseren via de cloud: zo hoef je je gegevens maar op één toestel in te geven en kan je ze gebruiken op al je andere toestellen. Zulke wachtwoorbeheerders verzenden jouw wachtwoordenbestand versleuteld over het gehele traject : gegevens worden versleuteld vooraleer ze jouw toestel verlaten en blijven versleuteld tijdens de duur van de transfer naar de server in de cloud. Wanneer jij dan aanlogt op jouw ander toestel bij de app of extensie zendt het programma een gecodeerde versie van het wachtwoord waardoor jij wel geïdentificeerd kan worden, maar die voor derden onbruikbaar is om jouw wachtwoordenbestand zelf te openen. Dat bestand open jij dan met je masterwachtwoord.

Meer informatie over goede wachtwoordbeheerders vind je o.m. op volgende sites :

Computertotaal : Computertotaal
Webwijzer : Webwijzer
Gratis Software : Gratis software
Nederlandse Consumentenbond : Consumentenbond
PC Magazine (in het Engels) : PC Magazine
TechRadar (in het Engels): TechRadar
Tom's Guide (in het Engels): Tom's Guide


Top


Bijgewerkt:  GMT
Webmaster: W.Van Turnhout