Hoe onveilige websites herkennen ?

Tussen alle websites op internet zijn er natuurlijk ook die niet te vertrouwen zijn. Hoe kan je die herkennen ? Hier geven we een aantal signalen die je aan het denken moeten zetten, zeker indien er meer dan één signaal op rood springt.


Google de website

Je kan de naam van de website die je wil bezoeken eerst opzoeken. Legitieme websites zullen door andere sites vermeld worden of ernaar verwezen worden.
Bedrieglijke websites daarentegen zal je in het zoekresultaat niet bovenaan vinden.


Gebruik het Transparantierapport van Google

Google scant dagelijks miljarden webpagina´s om onveilige, gecompromitteerde sites te vinden.
Klik hier om naar Google's Transparantierapport te gaan, vul het webadres in van de website die je wil bezoeken en het rapport toont je of de site veilig is, en indien niet, aan welke bedreigingen je kan blootgesteld worden.


URL van de webpagina

Let ook op de URL, dit is het webadres in de adresbalk bovenaan je browser. Gewoonlijk bevat het adres van bedrieglijke websites een aantal cijfers, speciale karakters en random letters.
Websites gebruiken soms verkorte URLs, die je naar de legitieme URL en domein leiden. Indien de legitieme URL óók nog een verdachte indruk maakt wees dan zeker voorzichtig.


Domeinnaam

Websites van bedriegers of oplichters ("scammers" in het Engels) gebruiken domeinnamen die legitieme domeinnamen zoveel mogelijk benaderen.
Daartoe maken zij gebruik van :


SSL-Certificaat

Tegenwoordig gebruiken de meeste websites HTTPS in hun webadres (zie gesloten hangslotje aan het begin van de adresregel). Dat wijst er op dat die site een geldig SSL-certificaat gebruikt. Dit is een digitaal certificaat dat organisaties of individuelen kopen om door middel van een cryptografische sleutel een veilige verbinding tussen een webserver en een browser tot stand te kunnen brengen. Hierdoor wordt de website herkend als legitiem en niet bedrieglijk.
Bezoek je een website die geen geldig certificaat gebruikt dan wordt je een melding getoond dat de website onveilig is. Zulke websites tonen dan een open hangslotje aan het begin van de webadresregel.



Geen contactgegevens of geen informatie over de eigenaar

Elke legitieme website toont contactinformatie (gewoonlijk fysisch adres, telefoonnummer of emailadres). Ontbreekt die informatie dan is dat verdacht. Alleen maar een contactformulier tonen is niet genoeg, zeker wanneer het om een onlinewinkel gaat.
Verifieer ook dat er informatie getoond wordt over de eigenaar van de website. Echter, wees je ervan bewust dat die informatie fake kan zijn want geen enkele oplichter zal informatie over zichzelf bekend willen maken.


Geen Privacybeleid of Gebruiksvoorwaarden

Privacybeleid en gebruiksvoorwaarden (soms ook onder de hoofding "Disclaimer") zijn een must voor elke legitieme website. Bij bedrieglijke websites zullen zij veelal ontbreken. Zijn ze er toch, dan eerder onvolledig, een kopie of met fouten.


Spamadvertenties

Wees waakzaam indien je een website bezoekt met spam of misleidende advertenties te mooi om waar te zijn. Het is verleidelijk om daarop te klikken, maar het zal eerder een teken zijn dat de website niet te vertrouwen is.


Spamlinks en Downloadknoppen

Websites kunnen links of downloadknoppen tonen. In plaats van meteen daarop te klikken laat eerst je cursor zweven op de link of downloadknop en kijk dan links onderaan in je browservenster waar de link je naartoe leidt.



Spelfouten en grammaticale fouten

Gebrekkige taal vormt een ernstige waarschuwing. Lees daarom meer dan één pagina op de website. Vind je meerdere fouten dan heb je waarschijnlijk met een bedrieglijke website te maken.


Vertrouw niet blindelings alles op het net. Wees extra voorzichtig bij sites die je voor de eerste keer bezoekt en hou bovenvermelde signalen in gedachten.


Top

Bijgewerkt:  GMT
Webmaster: W.Van Turnhout